Followers

Tuesday, February 23, 2016

Best ke belajar MEDIK ?

Assalamualaikum semua.
sekarang pukul 12.03 pm waktu russia, zohor pun masuk dekat2 jam 1 pm.. hari ini pula cuti sekolah, "mens day" katanya, untuk pengetahuan semua , dekat Russia ni kalau hari valentine,hari lelaki,hari wanita memang cuti :D diorang sangat hargai kot hari hari begini . *feelingloved*
okay sambung cerita pasal topik dekat atas . hmm.. mesti adik2 yang baru habis SPM or ASASI/FOUNDATION..etc yang ada minat sains tertanya tanya tentang benda ni.

okay jom sis cerita serba sikit perjalanan hidup dalam bidang medik ni . Alhamdulillah, sekarang saya dalam tahun 4 pengajian,lagi 2 tahun nak grad ni. inshaALLAH.. doakan sis :D
kalau dekat luar negara ni memang pegalaman jaaauuuuuh beza dengan study medik dekat malaysia .
Sebabnya, yelah.. hidup pun dekat negara orang,so kena lah hidup style diorang kan. kat sini saya belajar MD, bukan MBBS tau.. kalau nak tau beza MD dan MBBS klik SINI.

1) TAKDA LIFE LAH MEDIK NIHH

okay , memang saya akui,sebelum masuk bidang ni,ramai saya dengar medik takda life la bro.. surppp.. takut pun ada, tapi masa tu memang saya tak minat bidang lain,nak kata bidang engineer, Fizik pun mmg perah otak lah :D Sebenarnya, hidup kita semuanya bergantung pada diri kita sendiri, enjoy semua up to you nak enjoy macamana pun,takda orang yang control semua benda ni, bila masa belajar tu,memang kena belajar la,. orang study business pun kalau nak dekat xm belajar,apatah lagi kita kan. kalau dah habis xm tu, bolehlah treat diri sendiri, nak gi stay cafe hipster ke,minum coffee ke,wayang ke, etc laa . so, basically kena ada motivasi sendiri dalam hidup supaya sentiasa bermotivasi ye adik2 :) lepas ni takda la cakap medik takda life ,hehe

2) STUDY MEDIK SUSAHLAH !

hmmm.,. cuba gtau sis,. apa benda yang dekat dunia ni senang, even nak buang air besar pun kena bejalan dulu, g tandas ,. nak makan,kena masak,.. nak duit,kena kerja, kesimpulannya tiada yang datang bergolek dalam hidup ye adik2. :)
semua start dari bawah, susah susah dahulu,senang senang kemudian ! memang medik susah, tapi hanya untuk orang yang tak belajar. bila belajar, tambah doa, inshaAllah semua dipermudahkanNYA :) kurangkan benda2 tak baik, supaya otak tak karat dan susah nak terima pelajaran . rajin bertanya kalau tak tau. thats all .

sebenarnya belajar medik ni best adik2. kita dapat belajar banyak benda. dari sana dapat befikir tentang kebesaran ilahi. Belajar kerana ALLAH,inshaAllah dapat pahala .
contoh, bila sis dalam cycle obstetric , memang sis sedih and di samping tu bersyukur. yela,kat dlm cycle tu la dapat tengok live ibu melahirkan anak,. perit tangis tawa ibu sis nampak. tsk tsk tsk
and dalam cycle therapy pulak, bila nampak uncle/aunty yg sakit jantung ni,.teringat dekat parents,. kalau bole taknak diorg lalui ini semua. sedih kan.

So rasanya sampai sini saja la perkongsian buat kali ini,. kalau ada apa2 nak tanya boleh je komen dekat ruangan komen dekat bawah ni :)
semoga maju jaya adik adik semua.


terima kasih daun kelady . dah bca , silalah komen ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
IQBJ9_K6GQlR6nvC7HN3KsF4LJE